Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/selcukpe/public_html/dione/class.paginator.php on line 89
 Meningiom | Prof. Dr. Selçuk Peker

Meningiom

MENİNGİOM NEDİR?

Beynin etrafını saran, onu koruyan ve dura adı verilen zardan kaynaklanan tümörlerdir. Beyinde en çok rastlanan tümörlerden birisidir. Genellikle beyin tümörlerinin %15-20 kadarını oluşturdukları bilinir.

MENİNGİOMLARIN TİPLERİ NELERDİR?

Meningiomalar, beynin hangi bölgesinde yerleştiğine göre ya da mikroskop altında hücre yapısına (Histolojik cinsine) göre iki farklı şekilde sınıflandırılır.

Yerleşime göre;

  • Konveksite (Beyin yüzeyinin üzerinde olanlar)
  • Olfaktor oluk (Beynin altında koku alma sinirine komşu)
  • Parasagittal (Tepede beynin iki yarısı arasında)
  • Kavernöz sinüs (Beynin altında, göze ve yüze giden sinirlerin içinde bulunduğu yapıda)

Histolojik Cinsine göre;

-Tipik (İyi huylu)

-Atipik (Orta derecede kötü huylu)

-Malign (Kötü huylu)

BU BİR KANSER MİDİR?

Kanser kelimesi ile anlaşılan vücudun başka yerine sıçrama kapasitesidir. Tipik meningiomlar iyi huylu tümörlerdir. Ancak atipik ve malign tümörler hem ilk belirdikleri yerde, hem de beynin içinde farklı noktalarda tekrarlayabilirler.

NE TİP YAKINMALARA YOL AÇAR?

Yakınmaların ne olacağı, meningiomanın nerede yerleştiğine bağlıdır. Baş ağrısı, epilepsi nöbeti, felç, uyuşukluk, koku alma bozukluğu, işitme kaybı ve buna benzer yakınmalar ortaya çıkar.

Tanıda en önemli yöntem MR’dır. MR ile tümörün yerleşimi saptanır ve doğru tedavi yöntemine karar verilir.

TANI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR?

Tanı konulduktan sonra ne yapılacağını belirleyen en önemli konu tümörün büyüklüğü ve yerleşim yeridir.

Meningioması olanlarda beyindeki ödemi azaltmak için sıklıkla deksametazon adlı ilaç kullanılır. Bu ilacın yan etkileri arasında iştah artması, vücutta su tutulması ve hıçkırık görülebilir.

Ancak başağrısı, kuvvetsizlik, dengesizlik gibi çeşitli belirtiler bu ilaçla geriler. En çok kullanılan ikinci bir ilaç nöbet önleyici ilaçdır. Bu tümörler beyinde elektriksel aktivitede bozukluğa ve bunun sonunda nöbet geçirilmesine neden olabilirler. Eğer küçük bir meningioma saptanırsa bu ilaçlara başlanmayabilir.

TEDAVİ YOLLARI NELERDİR?

Eğer tümör ameliyatla tamamıyla çıkartılabilirse hastalıktan tamamen kurtulma imkanı yaratılabilmektedir.

Eğer tümör beyinde ve sinirlerde kalıcı hasar yaratmadıysa ameliyattan sonra kuvvetsizlik, uyuşma ve nöbet gibi belirtiler kaybolur.

Ameliyatta amaç tümörün hepsinin çıkarılmasıdır. Ama bazen tümör çok önemli yapılara (Damarlar, sinirler gibi) yapışık olur. Tümörün hepsini çıkarmaya çalışmak kalıcı sekellere yol açabilir. Bu durumda tümörün beyne baskı yapan kısmı çıkartılır ve yapışık kısımları bırakılır. Geride tümör parçaları kalır. Bunların tekrar büyüyerek hastaya sıkıntı vermesi olasılığını azaltmak için tümörün histolojik tipine göre Gamma Knife Radyocerrahisi veya radyoterapi uygulanır.

Bazen meningioma tanı konulduğunda çok küçüktür ve beyne baskı yapmaz. Bu durumda sadece belli aralıklarla MR ile takip edilerek büyüyüp büyümediği izlenebilir. Büyüyorsa ona göre tedavi yoluna gidilir.

Bazen ise tümör küçüktür ama beynin çok önemli bölgelerinde yerleşmiştir. Bu durumda ameliyat yerine Gamma Knife Radyocerrahisi kullanılır.

AMELİYATTAN SONRA NE OLUR?

Genellikle ameliyat olduktan sonra 1-2 gün yoğun bakımda kalınır. Eğer doktorunuz genel durumunuzu iyi buluyorsa 3-4 gün hastanede kaldıktan sonra sizi taburcu edecektir. Genellikle ödem giderici ilaçlar hızla kesilir. Ancak nöbet engelleyici ilaçlara bir süre devam etmek gerekebilmektedir. Ameliyattan 10 gün sonra dikişlerinizi aldırmanız gerekir.