Boyun fıtığı boyun omurları arasında bulunan kıkırdağın, omurilik bölgesine doğru yer değiştirmesi sonucu sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile ortaya çıkan hastalıktır. Boyun bölgesini etkileyen travmalar, trafik kazaları ve yanlış duruş boyun fıtığının başlıca nedenleri arasındadır. Sürekli oturarak, bilgisayar başında çalışanlarda, boynu sabit tutarak çalışmak durumunda kalan kişilerde boyun fıtığı daha çok görülür.
BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ
Boyun fıtığı birçok belirti ile kendini gösterir. Bu belirtileri şöyle sıralamak mümkündür:
Hastalar bu belirtilerle doktora başvurduğunda önce hekim tarafından hikayesi dinlenir ve muayenesi yapılır. MR da mutlaka çekilir. Bu tetkikler neticesinde boyun fıtığının derecesi belirlenir.
BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ
Boyun fıtığının tedavisinde öncelikle boynu güçlendirecek bir egzersiz programı uygulanır. Bu egzersizler sayesinde fıtığın ilerlemesini durdurmak hedeflenir. İlaç tedavisi de uygulanır. Egzersizlere karşın şikayetleri devam eden kişilere fizik tedavi seçeneği sunulur. Fizik tedavi ile fıtığın sinirlere yaptığı basıncın azaltılması amaçlanır.
Hastanın fıtığı büyükse ve ilerlemişse; hastada şiddetli ağrı ve kuvvet kaybı söz konusu ise ameliyat yapılması gerekir. Boyun fıtığı olan hastaların sadece yüzde 2 ila 3’üne ameliyat uygulanır.
Cerrahi tedavide omurilik ve sinirlere olan baskının ortadan kaldırılması öncelikli amaçtır. Mikrocerrahi teknik kullanılarak yapılan ameliyatta kıkırdak temizlenir. Böylece uyuşma, kuvvet kaybı, ağrı gibi belirtiler yok edilir. Genel anestezi altında, bir saat süren boyun fıtığı ameliyatı sonrasında hasta ertesi gün taburcu edilir. 15 gün içinde normal yaşantısına geri döner.
AMELİYAT SONRASI DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Ameliyat sonrası kişilerin gündelik yaşantılarında dikkat etmesi gereken noktalar vardır: